Fire_modellen_tyk.png

SKAB EN RELATION DER HOLDER

FÅ EFFEKTIVE REDSKABER TIL DIG
- OG DIT PARFORHOLD

Hver 14. dag modtager du gode råd og øvelser til dig – og dit parforhold. 
Få rabatter, invitationer og fordele direkte i din inbox.

Læs i persondatapolitikken om hvordan jeg behandler dine oplysninger

Jeg har gennem en længere tid marineret over hvad opskriften er på forhold med lang holdbarhed. Dette, er jeg er kommet frem til, er en af de vigtigste ingredienser:

 

Du skal være villig til at være tilstede i en konfliktfyldt samtale 

– på en følelsesmæssigt autentisk og ansvarlig måde.

 

Tillad mig at pakke sætningen lidt ud. 

 

Hvis du vil være i en langvarig relation, kræver det at du er villig til at tale om ting i dit forhold, der er ukomfortable. Kommunikation omkring større eller mindre behov er essentielt for jeres relation på den lange bane.

 

Når vi får kritik i en samtale (som vi i forvejen ikke har glædet os til), opstår balladen. At få at vide at man ikke er nok til stede, ikke viser nok interesse for jeres fælles liv, eller på anden måde ikke lever op til din partners behov, vil ofte starte en myriade af følelser. Vrede, frustration, sorg, afmagt, skyld og måske skam. Alle følelserne, der opstår, er naturlige. Men det er, hvad vi gør med dem, og hvor meget magt de skal have, der er det vigtige.

 

Kunsten er at bevidst kunne være til stede i samtalen hvor du ikke er dine følelser, men at du har følelser. Følelser alene må ikke diktere resultatet af jeres samtale. 

 

Prøv under samtalen at være opmærksom på, hvad der opstår i dig og hvorfor. Tag ansvar for, hvad du mærker. Observer følelserne uden tankeløst at handle ud fra dem. 

 

Her er et par eksempler:

 

At være sine følelser (jeg reagerer): Du er for langt ude at høre på!

At have sine følelser (jeg observerer): Jeg kan mærke at jeg bliver vred når jeg får kritik.

At være sine følelser (jeg reagerer): Jeg ser ingen ide i at være i det her forhold!

At have sine følelser (jeg observerer): Jeg føler, at jeg trækker mig, når jeg bliver kritiseret.

 

Med tiden vil du opleve, at du bliver i stand til at være til stede med dine følelser i samtalen uden, at de overtager styringen. Resultatet er at du bliver bedre til at tage ansvar for dine følelser og vil kunne kommunikere meget mere effektivt.

 

Her er lidt bonusinformation. Denne måde at være bevidst og tage ansvar i en samtale på er universel og du kan også bruge den over for venner, familie, kollegaer og samarbejdspartnere. 

 

Kh

 

//Mikkel