Fire_modellen_tyk.png

I SKAL BEGGE KENDE REGLERNE FOR AT SPILLE TENNIS

FÅ EFFEKTIVE REDSKABER TIL DIG
- OG DIT PARFORHOLD

Hver 14. dag modtager Her får du gode råd og øvelser til dig – og dit parforhold. Modtag rabatter, invitationer og fordele direkte
i din inbox.

Læs i persondatapolitikken om hvordan jeg behandler dine oplysninger

Forestil dig, at de svære samtaler mellem dig og din partner er som at spille tennis. Det er vigtigt, at I er nogenlunde på niveau, når I skal spille sammen. Er din modstander kun bekendt med omridset af spillets regler, og holder omvendt på ketcheren, bliver det hurtigt en frustrerende, kedsommelig og uinteressant omgang. Og hvis du som trænet spiller konstant går frem til nettet, og smasher bolden direkte ned i fødderne på din uøvede modstander, ryger interessen hurtigt for at deltage.

Med som så meget andet i livet kræver det øvelse og overskud, at I begge lærer spillets regler. Og dette skal der tages ansvar for. Sammen. 

Det kan være svært at være i en samtale mere eller mindre frivilligt og blive overdynget med argumentationer og forskellige følelsesmæssige udsving. Og samtidigt blive bedt om svar på tiltale. Jeg vil endda gå så langt som at sige, at det er usandsynlig ubehageligt. I mange tilfælde er det manden, der står med den fornemmelse. At føle sig udspillet og grundlæggende inkompetent er ikke brændstof, der får ham til at glæde sig til næste samtale.

Tit er det kvinden, som løber med medaljen, når det kommer til følelsesmæssigt at kunne udtrykke sig. Hun kender sig selv bedre og er villig til, sammen med sin partner, at undersøge, hvad der foregår i parforholdet.

Disse områder er ofte utrænede for ham. Han er ikke bevidst om vigtigheden i at kunne navigere i sine følelser. Så at kunne gå på opdagelse indeni efter uafklarede følelser og udtrykke dem, er heller ikke på tegnebrættet. 

Hvis parret ikke er bevidst om dette, er der lagt i kakkelovnen til frustrationernes holdeplads. Reaktionerne på situationen er forskellige. Hun bliver måske frustreret over ikke at vide, hvad hun skal gøre og sætter flere og flere ord på. Det gør, at han slipper sit ansvar. Enten ved at råbe i frustration, debattere, blive mut eller gøre alt, hvad han kan for at orme sig ud af samtalen.

Samtalen bliver altid uafgjort.

Derfor bliver I begge nødsaget til at ændre strategi og få opmærksomhed på den inkompetence (læs om dette i nyhedsbrevet her), der er imellem jer.

Her er en håndfuld råd til, hvordan I hver især kan skabe en bedre måde at kommunikere på sammen:

TIL JER BEGGE

Anerkend at I sammen har en inkompetence, når det kommer til at tale om specifikke områder i jeres relation. Og at det er jer begge, der skal stå på mål for, at I er havnet her. At I sammen skal øve jer på at være i samtalerne. At I begge har en rolle, der er lige vigtig for, at det skal lykkes. Sidst men ikke mindst, læs rådene op for hinanden. Dels så I ved,hvad I hver især skal træne. Dels om det giver genklang hos hinanden.

TIL HENDE

Din partner har ikke haft den samme træning i at undersøge sine følelser, som du har. Hvis noget er svært og utrænet, er det naturligt ikke at ville ind i det. Mange mænd lærer, at de ikke behøver tage sig af ubehagelige ting. Mest fordi ingen har bedt dem tage ansvar for dem.
Det er derfor dit ansvar at vise overskud, empati og lære fra dig. Husk: Træning tager tid.

VÆR TYDELIG

Vær tydelig og præcis om, hvilket emne du gerne vil tale med ham om. Hold fokus gennem hele samtalen og lad være med at trække andre emner ind. Det er forvirrende, fokusset forsvinder og ender med stor sandsynlighed uheldigt.

VÆR OPMÆRKSOM

Vær opmærksom på, hvordan han reagerer på det, du siger. Fortæl roligt, hvad du oplever, at samtalen følelsesmæssigt gør ved ham. Tjek løbende ind med ham om, hvilke tanker han gør sig om det, du kommunikerer. Vær også opmærksom på dig selv, og hvad der sker inde i dig, så du ikke mister fokus fra det, I taler om.

GIV
PLADS

Giv plads til, at han kan træne at blive bedre til at udtrykke sig. Giv ham tid til at trække vejret og plads til at mærke efter og komme med sine tanker efter, at du har talt. Det er ikke din plads at gå over i hans butik og fortælle ham, hvad han føler og tænker. Det fratager ham ansvaret.

STOP
OP

Stop op, hvis du mærker, at samtalen begynder at skride. Fornemmer du, at en af jer bliver frustreret, taler hurtigt, råber eller lukker mentalt ned, er det vigtigt at gøre opmærksom på det. Træk vejret og sig, hvad du føler der foregår. Se om I kan enes om stemningen og aftal, hvornår I skal fortsætte samtalen.

TIL Ham

Du har et ansvar for at kunne deltage i samtaler i dit parforhold, du ikke nødvendigvis bryder dig om, og som giver dig følelsen af at være på gyngende grund. Der er ingen der forventer, at du kan lave en topskruet baghånd i første forsøg. Men at din partner er opmærksom på, at I skal træne og har et ønske om at begge kommer i mål.
HUSK: Træning tager tid

VÆR TYDELIG

Vær tydelig om, hvad det er du hører, at emnet går ud på. Gentag, hvad du har hørt din partner gerne vil tale om. Hvis du er i tvivl om budskabet, så bed om at få nogle andre ord på. Dette er for at sikre, at I ikke taler forbi hinanden og kan holde fokus på bolden.

VÆR OPMÆRKSOM

Vær opmærksom på, hvordan du har det i samtalen og fortæl det til din partner. Tag ansvar for at du f.eks. mærker ubehag, frustration eller ønsket om at flygte, når du er i samtalen. Sig det højt. Jo mere du udtrykker, hvad der foregår, jo lettere bliver det fremadrettet. 

GIV
PLADS

Giv plads til, at du ikke har svar på alle spørgsmål. Der er ingen der forventer, at du kommer ned af bjerget som Moses med stentavlerne. Anerkend, at du ikke har svarene, men at du gerne vil undersøge det. Bed om, at I kan undersøge det sammen, og, at din partner ikke skal tage ansvar for, at du finder dem.

STOP
OP

Stop op, hvis du mærker at samtalen begynder at gå sidelæns. Prøv at have et helikopterblik og se samtalen oppefra. Hvordan reagerer I hver især på, hvad der bliver sagt? Vær opmærksom på dig selv og din partner, hvis hun begynder at blive frustreret, sætter for mange ord på, eller virker ked af det. Fortæl hvad du oplever, og hvad det gør ved dig. Se, om I kan enes om stemningen og aftal, hvornår I skal fortsætte samtalen.

Så er der ikke andet end at ønske jer god fornøjelse. Sæt i gang.

Kh

//Mikkel

FÅ EFFEKTIVE REDSKABER TIL DIG
- OG DIT PARFORHOLD

Hver 14. dag modtager Her får du gode råd og øvelser til dig – og dit parforhold. Modtag rabatter, invitationer og fordele direkte
i din inbox.

Læs i persondatapolitikken om hvordan jeg behandler dine oplysninger